Contact


Lampen en Verlichting Soorten Uitleg Voorbeelden en InformatieWelke lampen en verlichting soorten zijn er?
Er zijn heel wat verschillende lampen en verlichting soorten. Op deze pagina wordt uitleg gegeven over deze lampen en verlichting en wat er precies bedoeld wordt met het soort lamp of verlichting, uitleg over de werking, voorbeelden en de voordelen en nadelen.
_________________________________________________________________________________
Gasontladingslampen
Bij een gasontladingslamp wordt elektrische stroom door geïoniseerd gas gestuurd. Vaak wordt een mengel gebruikt van de edelgassen neon, xenon, krypton en argon. De inwendige druk ligt tussen de 1 en 10 bar en de compacte lampen beschikken over een hoge lichtstroom. Hierdoor ontstaat er een reactie die zorgt voor de verlichting. Het belangrijkste nadeel van gasontladingslampen is dat ze niet gedimd kunnen worden.
_________________________________________________________________________________
Gloeilampen
Bij een gloeilamp wordt een draad in een zuurstofarme glazen bol verhit waardoor de lamp licht gaat geven. In de vorige eeuw waren gloeilampen de belangrijkste lichtbron in huis. Echter gloeilampen hebben een aantal nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat slechts 5% tot 10% van de energie omgezet in licht. De rest is warmte en hierdoor ligt rendement ligt dus laag zeker ten opzicht van spaarlampen. Dat is ook de belangrijkste reden waarvoor er in 2009 een Europees verkoopverbod van gloeilampen is afgesproken. Voor speciale toepassingen waarbij bijvoorbeeld de afgifte van warmte juist belangrijk is mogen trouwens nog wel gloeilampen gebruikt worden.

_________________________________________________________________________________
Halogeenlampen
De ballon van een halogeenlamp is gevuld met inert gas onder hoge druk. Een van de gassen die dit soort lampen bevat is halogeen wat de naamgever is van deze verlichting. Als de halogeen lamp in werking wordt gezet is het licht gelijk op volle sterkte. De lamp wordt snel heet en daarom wordt gebruik gemaakt van speciaal hittebestendig glas. Halogeenlampen hebben een aantal voordelen. Zo zijn ze goed te dimmen en verbruiken ze minder energie dan gloeilampen, echter ze zijn minder energiezuinig dan spaarlampen.
_________________________________________________________________________________
Led panelen
De afkorting LED staat voor het Engelse begrip light-emitting diode, in het Nederlands vertaald met licht-emitterende diode. in de afgelopen jaren hebben LED-lampen en LED-verlichting een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt. Er is een groot aantal verschillende soorten LED-verlichting en veel ervan kan inmiddels ook gedimd worden wat tot voor kort onmogelijk was. LED-verlichting heeft een flink aantal voordelen waarvan de belangrijkste het zeer lage energieverbruik is zowel bij het gebruik als bij de fabricage. In vergelijking met soortgelijke conventionele halogeenlampen of gloeilampen is er sprake van tot wel 90% minder CO2-emissie. Een LED-lamp kan tussen de 20.000 en 40.000 uur, meegaan, soms wel tot 50.000 uur.
_________________________________________________________________________________
Spaarlampen
Het belangrijkste kenmerk en grootste voordeel van spaarlampen is dat het de energiezuinige lampen zijn die op dit moment gebruikt kunnen worden. Andere voordelen van spaarlampen zijn de een relatief lange levensduur, het grote aantal kleurvariaties in verlichting en de mogelijkheid om deze lampen te dimmen. Een spaarlamp heeft gemiddeld 6.000 tot 10.000 branduren en gaat zo'n vijf keer langer mee dan een traditionele gloeilamp.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inbouwspots

Tegenwoordig zijn inbouwsport in vele soorten, maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Niet alleen dat ook de variëteit in kleuren is groot. Bovendien is de levensduur van de spot lang en het energieverbruik laag... Inbouwspots kopen


Gasontladingslamp (Philips)