Contact


Mythlogische Plaatsen Steden Landen en Streken - Betekenis - Informatie - Ligging - Locatie - Naam

Mythologische Plaatsen Steden en landenMythologische Plaatsen Steden Landen en Streken - Informatie
______________________________________________________________________________

Mythologische plaatsen, landen, streken en steden spelen vaak een belangrijke symbolische rol mythes, religies en volksgeloof. Op deze pagina vindt u informatie over een aantal van de bekende mythologische plekken met informatie over de mogelijke feitelijke en mytische ligging, betekenis, rol, het ontsaan en andere informatie. Staat er achter een naam (*) dan is meer informatie te vinden via de links aan de rechterzijde van deze pagina. Staat er achter de naam (^) dan is elders op deze pagina meer informatie te vinden.
______________________________________________________________________________
AZTEEKSE MYTHOLOGISCHE PLAATSEN
______________________________________________________________________________

AZTLÁN
Het is de voorouderlijke woonplaats van de Azteken (Nahua). De legende van de voorouders verhaalt over nadat ze Chicomoztoc^ hadden verlaten, De meeste wetenschappers het er over eens zijn dat Aztlan niet werkelijk heeft bestaan.

CHICOMOZTOC
Dit is het gebied van de zeven grotten die elk een andere stam van de voorouders vertegenwoordigde. Het zou hebben gelegen op een eiland in een meer. Deze stammen verlieten de grotten vestigde zich in de buurt van Aztlan^. De meeste wetenschappers het er over eens zijn dat Chicomoztoc niet werkelijk heeft bestaan.
______________________________________________________________________________
GRIEKSE MYTHOLOGISCHE PLAATSEN
______________________________________________________________________________

AEAEA (AIAIA)
Eiland
Hier woonde de Griekse tovernares Circe. Er is geen overeenstemming wat de werkelijke locatie van het eiland is. Romeinse schrijvers situeerden het op het schiereiland Kaap Circeo aan de Italiaanse westkust. Sommige archeologen hebben een grot op het Italiaanse eiland Ponza als de locatie aangeduid. De Engelse schrijver Robert Graves noemde Koratische eiland Losinj in de Adriatische zee en de Britse ontdekkingsreiziger en schrijver Tim Severin noemt het Griekse eiland Paxos als de plek waar Aeaea zou liggen.

ATLANTIS
Eiland, eilandenrijk
De eerste die Atlantis noemde was de Griekse filosoof Plato. Hij veronderstelde dat Atlantis buiten de Middellandse Zee moest hebben gelegen. Volgens Plato was een soort van aards paradijs dat ten onder is gegaan aan natuurrampen. Er is een ontelbaar aantal mensen en daarmee gepaard gaande hypothese over de werkelijke ligging van Atlantis. Echter is voor geen enkele theorie tot op de dag vandaag voldoende wetenschappelijk bewijs.

ELYSION
Onderwereld en mythologische verblijfplaats. Hier gingen de geesten van overledenen naartoe die een heel goed leven hadden geleid en konden ze genieten van alle vrijheid en vrede.
Met Elysion is de verblijfplaats van de Gelukzaligen bedoeld volgens de Griekse mythologie. Er doen diverse hypthese de ronde over betekenis en ligging. Echter echt wetenschappelijke onderbouwing is er voor geen enkele.

HADES
Onderwereld
Griekse onderwereld. Ook de naam van de Griekse God van de onderwereld. Hades werd door de Grieken gezien als het donkere tegenovergestelde van de geillumineerde berg van de Goden, Olympus^. Hades was verbonden met de bovenwereld via de rivier Styx^.

OLYMPUS
Berg
De hoogste berg van Griekenland (2917 meter hoog) werd in de Griekse mythologie gezien als de verblijfplaats van de twaalf Olympische Goden.

STYX
Rivier
In de Griekse mythologie is Styx de rivier die de onderwereld verbond met de bovenwereld. Na het overlijden zette de veerman Charon de schimmen na betaling van een obool via de rivier de Styx over naar Hades^ waar ze rust vonden.

TARTAROS (TARTARUS)
Onderwereld
Taratos was een soort van hel in de Griekse mythologie even ver werwijderd van de aarde als de aarde verwijderd is van de hemel. Schimmen van overledenen die de Goden hadden uitgedaagd en beledigd of zeer slechte dingen hadden gedaan werden naar Taratros verbannen. Voorbeelden van verbannenen in Tartaros zijn Sisyphos en Tantalos. Maar ook de Titanen werden opgesloten in Tataros.
______________________________________________________________________________