Verschil zakelijke lening en privélening

Je wilt een lening afsluiten als werknemer, maar je vraagt je af: wat kan ik lenen en hoe kan ik lenen? Er bestaan meerdere soorten leningen, zoals een zakelijke lening en een persoonlijke lening. Ook zijn er andere soorten privéleningen. In dit artikel gaan we in op de soorten leningen en zetten we de verschillen op een rijtje.

Verschil zakelijke lening en privélening

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je af wanneer je een investering wilt doen in je bedrijf. Deze lening sluit je af met een duidelijk plan in je achterhoofd. Je wilt een nieuw kantoor (ver)bouwen, de bedrijfsauto vernieuwen of de inboedel van het pand vervangen. Een zakelijke lening is niet bedoeld voor privédoeleinden. Je spreekt met de bank af wat je plannen zijn en dan kijkt de bank of je bedrijf een lening kan krijgen. Wanneer je nog veel schulden hebt, zal je minder snel een lening krijgen of je moet een hogere rente betalen.

Voorwaarden voor een zakelijke lening

Je bedrijf moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Ook mag je bedrijf geen achterstandscodering hebben bij het Bureau Krediet Registratie. De andere voorwaarden verschillen per bank. Wanneer je een ouder bedrijf hebt, kun je over het algemeen sneller een lening krijgen dan een opstartend bedrijf. De bank wil zo veel mogelijk zekerheid hebben op de lening die ze met jou afsluiten.

Privélening

Een privélening gebruik je niet voor zakelijke, maar eigen persoonlijke doeleinden. Denk aan het kopen van een nieuwe auto, een aanbouw bij je huis of een budget voor de organisatie van je trouwfeest. Een veelgebruikte lening is de persoonlijke lening, deze wordt ook wel een consumptieve lening genoemd. Er bestaan heel veel soorten privéleningen. Zoals een hypotheek, deze lening heeft een onderpand; je huis. Je kunt hierdoor een groter bedrag lenen, omdat de bank dan jouw huis in kan nemen wanneer je de lening echt niet meer kunt betalen. Andere leningen zijn onder andere het doorlopend krediet, rood staan en de creditcard.

Verschil tussen doorlopend krediet en een persoonlijke lening

Wat is het verschil tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening? Bij een doorlopend krediet kun je een maximaal bedrag lenen, waarvan je op verschillende tijdstippen delen kunt opnemen. Je weet dan van tevoren ook niet hoeveel rente je moet betalen en hoeveel je wanneer moet aflossen. Ook de einddatum van de aflossing is niet bekend. De persoonlijke lening is minder flexibel en je weet van tevoren precies wanneer en hoeveel je op welk tijdstip moet aflossen.

Welke lening kiezen?

Welke lening je af wilt sluiten, hangt dus vooral af van je doel. Waar ga je je lening voor gebruiken? Wil je een flexibele lening? Of wil je je lening al kunnen plannen? Ga je de lening zakelijk gebruiken of voor privédoeleinden? Gebruik je de lening voor een zakelijk doel, dan moet je hier ook echt een zakelijke lening voor afsluiten.