Contact


Zoek en Vind Alles - Informatie en Gegevens - Eten en Drinken - Sterke Drank

Jeneversoorten

Wat is jenever?
Jenever is een geditilleerde sterkedrank die zijn oorsprong kent in Nederland. Van oorsprong is jenever een moutwijn met als toevoeging extract uit de jeneverbes. Maar sinds een kleine anderhalve eeuw wordt ook industrieel gemaakte alcohol toegevoegd. Tegenwoordig wordt de op moutwijn gebaseerde jenever korenwijn genoemd. Er zijn een aantal verschillende jeneversoorten: jonge jenever, oude jenever, graanjenever, korenwijn en vruchtenjenever zoals bessenjenever en citroenjenever. Alhoewel de populariteit al jaren afneemt is jenever nog steeds de meest gedronken en verkochte sterkedrank van Nederland. Het alcoholpercentage van jenever bedraagt 35 % of meer. Is het alcoholpercentage lager dan 35 % dan mag het officieel geen jenever worden genoemd. Er wordt dan gesproken van lichte jenever of vruchtenbrandewijn. Jenever is alleen te koop bij erkende slijterijen en in de horeca. In Wallonië wordt jenever peket genoemd.
Hoe wordt jenever gedronken?
Jenever wordt vooral puur gedronken uit een kelkvormig borrelglas met of zonder voet. Een speciale traditie van de echter jeneverdrinkers is het glas zo vol te schenken dat de jenever boven de rand van het glas uitsteekt. De eerste slok moet dan ook gedronken worden zonder het glas van de tafel of toog te halen. Goede jenever kan het beste gedronken worden op kamertemperatuur om de smaak goed tot zijn recht ter laten komen. Maar veelal is de voorkeur om jenever gekoeld te drinken.
Overzicht van Jeneversoorten

Jonge Jenever
Alcoholpercentage: min. 35 %
Moutwijn: max. 15 % (niet verplicht)
Suiker: max. 10 gram per liter
Kruiden: niet verplicht, mag wel
Kleur: kleurloos
Oude Jenever
Alcoholpercentage: min. 35 %
Moutwijn: min. 15 %
Suiker: max. 20 gram per liter
Kruiden: jeneverbes
Kleur: lichtbruin, lichtgeel
Korenwijn
Alcoholpercentage: min. 38 % (100% uit granen)
Moutwijn: min. 51 %
Suiker: max. 20 gram per liter
Kruiden: alleen natuurlijke smaakstoffen
Kleur: kleurloos, lichtbruin of lichtgeel

Graanjenever
Dit is jonge of oude jenever waarvan de alcohol voor 100% is bereid uit granen.
Beerenburg
Beerenburg is een gedistilleerde sterkedrank op basis van jenever met een mengsel van kruiden voor de smaak.
Alcoholpercentage: ca. 30 % of meer
Kruiden: verschillende soorten
Bessenjenever
Alcoholpercentage: min. 30 %
Suiker:
Smaak: bessen of bessensmaakstoffen
Kleur: rood
Citroenjevener
Alcoholpercentage: min. 30 %
Suiker:
Smaak: Citroen of citroensmaakstoffen
Kleur: lichtgeel tot geel











Jenever: een beschermd product

Sinds 2008 is jenever door de Europese Unie erkend als een zogenaamde beschermde geografische aanduiding. In de bepaling is opgenomen dat drank met de aanduiding jenever alleen mag worden geproduceerd in België, Nederland en de grensgebieden van Duitsland en Frankrijk. Voor jonge en oude jenever geldt dat dit alleen in Nederland en België mag worden geproduceerd.


Een kopstoot

Jenever wordt door sommigen in combinatie met bier gedronken. Worden de dranken in afzonderlijke glazen geschonken dan wordt dit een 'kopstoot' genoemd.


Een duikboot

Ook gebeurt het dat het glaasje jenever in het glas met bier wordt gedaan. Dit wordt een 'duikboot' genoemd.


Een oorlam

Dit begrip werd en wordt gebruikt voor een glaasje jenever geschonken aan matrozen ...
lees verder »


Jajem

Dit is het Jiddische woord voor jenever en is afgeleid van het Hebreeuwse woord jajin dat wijn betekend.