Contact


Geschiedenis van Tonga - Bewoners - Koningen - Ontdekkers - Politiek

Geschiedenis van Tonga

Eerste Bewoners van Tonga
Tonga zou zo'n 6000 jaar geleden voor het eerst bewoond zijn geraakt. Echt archeologisch bewijs hiervoor is er niet. bewijs Het keramiek van de zogenaamde Lapita-Cultuur dat gevonden is op Tonga gedateerd wordt op 800-750 jaar v. Chr. De eerst bewoners van Tonga waren afkomstig van de Santa Cruz-eilanden, nu behorend tot de Salomonseilanden.
______________________________________________________________
Het Tongaase Rijk
De 12e eeuw wordt door sommige historici wel aangeduid als de periode van het Tongaanse Rijk. Dit wordt gebaseerd op het gegeven dat Tu'i Tonga, de Tongaanse Koning of het Tongaanse stamhoofd in die periode in een groot gedeelte van de eilanden van het huidige Tonga en erbuiten bekend en berucht was.
______________________________________________________________
De eerste Westerse ontdekkers
Gedurende de 15 tot de 17e eeuw werd het het gebied geteisterd door een aantal stamtwisten en burgeroorlogen. Het eerste contact met westerlingen vond ook in deze periode plaats. De Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire bezochten als eersten in 1616 het eiland Niuatoputapu, gevolgd door Abel Tasman die in 1643 de eilanden Tongatapu en Haʻapai bezocht en de eerste, zij het zeer beperkte handel dreef. De Engelse ontdekkingsreiziger James Cook bezocht Tonga meerdere malen, in 1773, 1774 en 1777.
______________________________________________________________
De eerste Koning van Tonga
Van 1799 tot het midden van de 19e eeuw werd Tonga geteisterd door een aantal stamoorlogen. Taufa'ahau, een van de strijders wist in 1845 de macht te grijpen stichtte het Koninkrijk Tonga waarvan hij de eerste koning werd onder de naam George Tupou I. In 1873 vormde hij onder de invloed van de missionaris Shirley Waldemar Baker Tonga om tot een constitutionele monarchie.
______________________________________________________________
Overzicht van Koningen van Tonga »
De onafhankelijkheid van Tonga
Op 18 mei 1900 sloten Tonga en het Britse Rijk het zogenaamde Treaty of Friendship waarmee het Tongaanse Koninkrijk onder Brits protectoraat viel. Tonga werd hierdoor een deel van de British Western Pacific Territories waaronder ook een groot aantal andere eilandgebied in de regio vielen. De monarchie bleef trouwens gewoon bestaan. Op 4 juni 1970 werd het Treaty of Friendship beeindigd waarmee Tonga zijn totale onafhankelijkheid verkreeg. In 1999 werd Tonga lid van de Verenigde Naties.
______________________________________________________________


Tongaanse KrijgerLaatste Wijziging

26 april 2012.