Contact


Looizuur - Informatie en GebruikWat is looizuur?

Looizuur dat ook wel gallotannine wordt genoemd is een zogenaamde hydrolyseerbare tannine. Het is een chemische verbinding bijvoorbeeld in de natuur voorkomt in de bast van bomen zoals bij Eiken en Sequia's. Ook is het bijvoorbeeld te vinden in Groene thee en in galappels. Looizuur is trouwens niet het zelfde als tannine. Dit is namelijk een groep van chemische verbindingen waarvan looizuur deel uitmaakt.

Wat is de werking van looizuur?

De belangrijkste eigenschap van looizuur in de natuur is dat het weerstand biedt tegen schadelijke bacteriën en aantasting door insekten. Daarnaast zorgt het ervoor dat bomen beter beschermd zijn voor het vuur van een bosbrand.

Waarvoor wordt looizuur gebruikt?

Vooral bij het leerlooien wordt looizuur gebruikt. Hydrolyseerbare polymeren van galluszuur zoals looizuur hebben de eigenschap dat ze dierlijke eiwitten kunnen oplossen zodat er tijdens het 'looien' van een dierenhuid leer gemaakt kan worden dat gebruikt wordt voor schoenen, kleding, meubelbekleding, riemen en zadels. Looizuur (Engelse naam = Tannic Acid) is voor de industrie zowel in poedervorm als vloeibaar verkrijgbaar.

Gerelateerde Informatie:
- Eikenhout
- Houtsoorten

Looizuur | Gallotannine | Gebruik | Informatie | Toepassing


_________________________________________________________________________________