Contact


MidwinterhoornWat is een midwinterhoorn?


De Midwinterhoorn is een oud houten blaasinstrument dat vooral in het oosten van Nederland, Twente en de Achterhoek, in de winter wordt bespeeld. Alhoewel van hout gemaakt wordt het instrument gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De Midwinterhoorn heeft een ligt gekromde vorm en is meestal gemaakt uit berken- of wilgenhout. Het losse mondstuk is net als de hoorn zelf met de hand wordt gemaakt. Traditioneel wordt de Midwinterhoorn inderdaad alleen in de winter bespeeld, van eerste zondag van de advent tot en met Driekoningen op 6 januari.


Herkomst en geschiedenis


Oorspronkelijk werd gedacht dat de Midwinterhoorn en het bespelen ervan terug te leiden zou zijn tot de Germaanse Joelfeesten die de zonnewende aankondigden rond 21 december wanneer de dagen weer gaan lengen. Het ligt daarom meer voor de hand dat het een traditie is die zijn oorsprong zo'n kleine twee eeuwen geleden vond en waar omheen een 'verzonnen' traditie is onstaan.Midwinterhoorn bespelen


De Midwinterhoorn wordt bespeeld door met de lippen verschillende tonen te vormen. Het geluid van de Midwinterhoorn kan ver dragen zeker als de omgeving zorgt voor een soort van natuurlijk versterking. De vorm en lengte van de hoorn bepalen het geluid dat de wordt voortgebracht tezamen met de kwaliteit van de blazer. Tegenwoordig wordt vooral in het oosten van Nederland weer vrij veel op de Midwinterhoorn geblazen en worden er met regelmaat evenementen en wandelingen georganiseerd waar de tonen van de Midwinterhoorn bewonderd kunnen worden.

Meer informatie- Midwinterhoongroep Kotten Achterhoek »Zoek en Vind Alles Disclaimer