Contact


Jutlander - Deens Trekpaard - Jyske HestJutlander TrekpaardSoort:
Paardenras (koudbloed)

Andere namen:
- Deens Trekpaard
- Jutlands Trekpaard
- Jyske Hest (= Deens)

Herkomst:
Land: Denemarken
Streek: Jutland

Toepassing:
De Jutlander werd in de Middeleeuwen al gebruikt door de Vikingen en iets later door ridders. Na de Middeleeuwen werd het ras vooral ingezet als trekpaard door boeren en voor het transport van zware goederen. Tegenwoordig wordt het paard bijvoorbeeld nog ingezet om de bierwagen van het beroemde Deense biermerk Carlsberg te trekken. Dit gebeurt al sinds 1928. Ook wordt het trakpaard ingezet in de bosbouw op voor voertuigen moeilijk bereikbare plekken.

Afmetingen:
Stokmaat: 155 - 160 cm

Uiterlijk:
De Jutlander is een echt werkpaard en trekpaard. Het koudbloedige dier komt meestal voor in een vosbruine kleur met witte manen. Maar ook zwart en lichter bruin (zie afbeeldingen) komen voor. Het paard heeft een stevig en sterk lichaam met een vrij groot en massief hoofd. De benen zijn gespierd en sterk.

Bijzonderheden:
Met een traditie van vele honderden jaren mag de Jutlander gezien worden als het nationale paard van Denemarken. Het stevige en stoere werkpaard wordt al eeuwenlang ingezet. Vermoedelijk werd het paard of een een sterk gelijkende voorganger al ingezet door de Vikingen rond het jaar 800. Later werd het een veelgebruikt werk- en trekpaard. Nog steeds is het een zeer belangrijk symbool voor de wereldberoemde bierbrouwerij Carlsberg. De Jutlander heeft een goedmoedig en vriendelijk karakter en wil graag werken. Dat maakt het paard uiterst geschikt om ingezet te worden als trek- en werkpaard. Al in 1887 werd de hesteavlsforening Jydske Heste (Verening voor het Jutlander Paard) opgericht. De vereniging had tijdens de hoogtijdagen ruim 8500 leden en is nog steeds actief.

Meer werkpaarden:
- Belgisch Trekpaard
- Nederlands Trekpaard
- Ardenner
- Fries Paard
- Shire

Foto's en teksten:
Theo Jordaan©, augustus 2007.

Bronnen:
Dyrlaegevagten

Zoek en Vind Alles Disclaimer