Contact


Plein in Delft - Informatie - Gegevens - Geschiedenis - Herkomst naam van Delftse Pleinen

Plein in DelftWat is het leukste, mooiste of oudste plein in Delft?
Plein in Delft. Delft heeft een aantal bekende pleinen. Wat hiervan de mooiste plein in Delft is? Dat bepaal je uiteraard zelf. Op deze pagina vind je een overzicht van Delftse pleinen. Per plein in Delft is informatie opgenomen over de wijk waar het plein te vinden is en de betekenis van de naam. Daarnaast is er ook informatie te vinden over de geschiedenis en de herkomst van de naam van de pleinen in Delft.
Plein in Delft Overzicht
Hieronder kun je per plein in Delft informatie en gegevens vinden. De Delftse pleinen zijn alfabetisch ingedeeld op naam.
ADAMA VAN SCHELTEMAPLEIN
Wijk: Voorhof
Vaststelling naam: 8 januari 1964
Aangrenzende straten Adama van Scheltemaplein:
- Aart van der Leeuwlaan
- Jan Campertlaan

De Adama van Scheltemalaan is vernoemd naar de Nederlandse socialistische dichter en schrijver Carel Steven Adama van Scheltema (1877-1924).
BEESTENMARKT
Wijk: centrum
Afmetingen: circa 60 x 50 meter
Beeld op het plein: Stier (Rob Brandt)
Straten die uitkomen op de Beestenmarkt:
- Burgwal
- Molslaan
- Oosteinde

De Beestenmarkt was van 1595 tot en met 1972 de plek waar de veemarkt van Delft zich bevond. De naam Beestenmarkt is dan ook een verwijzing naar de veemarkt. Tegenwoordig is bevinden zich op de Beestenmarkt vooral cafés en restaurants en is het een van de beste uitgaansplekken van Delft.

CAMERETTEN
Wijk: Centrum
Straten die uitkomen op Cameretten:
- Markt
- Voldersgracht

Cameretten is een klein plein dat zich eigenlijk bevindt in de uiterst westelijke hoek van het grote plein Markt. De naam verwijst naar de zogenaamde Cameren waar handel in laken werd gedreven en die zich bevonden in het Wollen Wanthuis dat op deze plek stond. Bij Cameren bevindt zich de Warmoesbrug.
DOELENPLEIN
Wijk: Centrum
Straten die op het Doelenplein uitkomen:
- Pluympot
- Vaandelstraat
- Verwersdijk

De naam Doelenplein is vermoedelijk een verwijzing naar oefenplek of oefenbaan van de schutterij. Op het Doelenplein bevinden zich het Filmhuis Lumen en een aantal horecagelegenheden.
MARKT
Wijk: Centrum
Afmetingen: 120 x 50 meter
Weekmarkt: donderdag 09.00 - 17.00 uur
Straten die op de Markt van Delft uitkomen:
- Kerkstraat
- Jacob Gerritstraat
- Oude Langendijk

De Markt van Delft behoort tot grootste stadspleinen van Europa en is vanzelfsprekend ook het grootste en bekendste plein van Delft. Elke donderdag van 09.00 tot 17.00 uur kun je op de Markt de Delftse weekmarkt bezoeken. De Nieuwe Kerk heeft na de Utrechtse Domtoren met 108,75 meter de hoogste kerktoren van Nederland.

NIEUWE KERK
Op de Markt bevindt zich aan de oostzijde, de Nieuwe Kerk die bekend is doordat zich hier de Grafkelder van Oranje-Nassau bevindt waar leden van het Nederlandse Koninklijk Huis worden begraven. Ook is hier het graf van de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot te vinden.

STADHUIS VAN DELFT
Aan de westzijde wordt de Markt van Delft begrensd door het stadhuis van Delft. Het huidige gebouw is ontworpen door architect Hendrick de Keyser en stamt uit 1620.
SINT AGATHAPLEIN
Wijk: Centrum
Sint Agathaplein aangrenzende straten:
- Phoenixstraat
- Schoolstraat

Het Sint Agathaplein in Delft is een klein groen plein in het hart van de stad. Op het Sint Agathaplein is het Museum Prinsenhof Delft gevestigd. Op het plein is in 1994 een oorlogsmonument geplaatst ter nagedachtenis de militairen die tijdens politionele acties na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië gesneuveld zijn.