Contact


Sverre PaturssonSchrijvers en Kunstenaars van de Faeroer eilanden

Sverre (Sverri) PaturssonGeboren:
22 september 1871 te Kirkjubøur (Streymoy) in Faeroer

Overleden:
10 november 1960 te Kirkjubøur (Streymoy) in Faeroer

Taal:
Faeroers

Specialisme:
- Schrijver
- Journalist
- OrnitoloogUitgeverijen:Prijzen en onderscheidingen:Sverre Patursson Biografie en Informatie:
Sverre Patursson werd in 1871 op een zogenaamde Koningsboerderij op de Faeroer eilanden geboren. Hierdoor behoorde hij tot een van de oude en vooraanstaande boerengeslachten waarvan de stamboom te herleiden van tot circa 1100. Patursson zou net als zijn zuster Súsanna Helena Patursson en zijn broer Jóannes Patursson uitgroeien tot een vooraanstaande inwoner van het eilandstaatje. Hij volgde zijn opleiding in Denemarken en Noorwegen. Zijn interesse in de natuur en ornithologie ontstond in deze periode door de invloed van bewegingen en stromingen die aan het eind van de 19e eeuw overal in Europa en dus ook in Noorwegen de kop op staken. In 1989 richtte hij het tijdschrift Fuglaframi op met artikelen over het vogelleven en de natuur van de Faeroer eilanden en verhalen. Zijn gehele verdere leven bleef hij actief als schrijver, journalist en ornitholoog. Hij publiceerde verschillende verhalenbundels, verhandelingen over vogels en de natuur, over de Faeroer en visserij. Een aantal van deze artikelen verschenen in het buitenland. Ook was hij de vertaler van Robinson Crusoe in het Faeroers. Zijn belangrijkste boek is Fuglar og fólk (Vogels en mensen) met verhalen, artikelen en prozastukken over de vogelwereld, natuur en mensen van de Faeroer. Ook was hij politiek aktief en een van de personen die streefde naar een autonoom en onafhankelijk Faeroer en inperking van de macht van Denemarken.

Sverre Patursson Bibliografie1898 - 1902
Fuglaframi (Tijdschrift over vogels en Faeroerse natuur) - Eerste nummer

1901
Dagdvölja (Tijdverdrijf)1904
Den Faeröske Kvinde (De Faeroerse vrouw)1908
Nökur ord om hun föroyiska dansin (Enige woorden over de Faeroerse dans)1933
Föroyar - Geillustreerd boek verschenen in het Deens, Duits, Engels Faeroers en Frans

1935
Fuglar og fólk (Vogels en mensen)

- Verhalen en beschrijvingenNaast bovenstaande boeken publiceerde Sverre Patursson een flink aantal artikelen in Faeroer en het buitenland.Sverre Patursson VertalingenDuits:
- 1957 - Abal und die Möwen - Röth, Eisenach/Kassel (Nawoord van Dr. Ernst Krenn)
- 2006 - Von Inseln weiß ich... Geschichten von den Färöern. Unionsverlag, Zürich (Anthologie met verhalen van Faeroerse auteurs)

Nederlands:
Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse vertalingen.Sverre Patursson | Faeroer | Schrijver | Auteur | Journalist | Ornitholoog | Boeken | TijdschriftenTekst: Zoekenvindalles.nl ©

Bronnen:
- Abal und die Möwen - Röth, Eisenach/Kassel (Nawoord van Dr. Ernst Krenn)

Zoek en Vind Alles Disclaimer