Contact


Koeien en RunderenSchotse Hooglander (Koe)Soort:
Runderras Rundveeras (koe)

Herkomst:
Land: Schotland
Streek: West-Highlands

Toapssing:
In Nederland worden de Schotse Hooglanders vooral ingezet voor het onderhouden van natuurgebieden door begrazing. Omdat het ras winterhard is en onder zeer ruige weersomstandigheden kan blijven leven zonder al te veel omkijken, wordt het ras hiervoor veel gebruikt.

Uiterlijk:
De Schotse Hooglander is een vrij klein, langharig wat gedrongen ras met redelijk grote horens. Het kan in diverse schakeringen van de kleur bruin voorkomen van vrij donker bruin (tegen zwart aan) tot vrij licht en cremekleurig. Het meest komen de roodbruine Hooglanders voor.

Maten en gewicht:
koeien:
- gewicht: ca. 500 kg.

stieren:
- gewicht: ca. 800 kg.

Bijzonderheden:
De Schotse Hooglander is in Nederland een vrij veel voorkomend rundveeras geworden dat vooral wordt ingezet om natuurgebieden te onderhouden. De soort is afkomstig uit de West-Higlands, een ruig en weerbarstig deel van Schotland. De soort is daarom zeer sterk en kan in ruige omstandigheden prima overleven. Oorspronkelijk werd de Schotse Hooglanden gehouden voor het vlees. De kuddes werden min of meer aan hun lot overgelaten en pas bijeen gedreven als het tijd werd om naar de markt gebracht te worden. De oorsprong van het ras ligt in de westelijke hooglanden van Schotland en op de eilanden de Hebriden.

Meer runderrassen in natuurgebieden:
- Heck-Rund
- Deens Bosras
- Galloway

Foto's en teksten:
Theo Jordaan©, augustus 2007.

Bronnen:
- Gids Rundvee Rassen van de Wereld (Bussum, 2000)

Zoek en Vind Alles Disclaimer