Contact


GeitenNederlandse Witte GeitSoort:
Geitenras - Melkgeit

Herkomst:
Nederland

Gebruik:
De Nederlandse witte geit wordt vooral gebruikt voor de productie van melk. Deze melk wordt gebruikt voor de productie van geitenkaas en voor consumptie van geitenmelk. De Nederlandse witte geit wordt ook als hobbydier en op de kinderboederij gehouden.

Uiterlijk:
Deze geitensoort is vooral gefokt om een optimale melkproductie te kunnen bereiken. Het is een witte en hoogbenige, vrij lange en slanke soort. De geit beschikt over vrij lange staande oren en een recht neusbeen. De bok beschikt over een mooie witte sik onder de kin. De bok is zwaarder en wat forser gebouwd dan de geit.

Maten en gewicht:
Bok:
- schofthoogte: 90 - 95 cm.
- gewicht: 90 - 100 kg.

Geit:
- schofthoogte: 75 - 80 cm.
- gewicht: 70 - 80 kg.

Melkproductie:
- 3 en 5 liter melk per dag gedurende max 300 dagen per jaar.

Bijzonderheden:
De Nederlandse witte geit is de meest voorkomende geit in Nederland omdat het ras het meeste wordt ingezet voor de melkproductie door geitenboeren. Het ras is in het eerste deccennium van de vorige eeuw ontstaan door de Nederlandse landgeit te kruisen met de Saanengeit. Na de Eerste Wereldoorlog is men zich echt gaan toeleggen op het fokken van een geitensoort die een optimale productie van melk zou kunnen opleveren. Hierdoor is de huidige Nederlandse witte melkgeit ontstaan. Inmiddels is de soort over de wereld bekend om deze kwaliteiten. Een geit kan tussen 3 en 5 liter melk per dag produceren en dat tot 300 dagen per jaar.

Meer geitenrassen:
- Dwerggeit
- Nederlandse Landgeit
- Saanengeit
- Wallische geit

Website:
Fokcommissie Witte Geiten

Foto's en teksten:
Theo Jordaan©, september 2007

Zoek en Vind Alles Disclaimer