Contact


Nederlands TrekpaardNederlands TrekpaardSoort:
Paardenras (koudbloed)

Herkomst:
Nederland

Toepassing:
Het Nederlandse trekpaard is een van de grootste en sterkste koudbloedige paardenrassen die er zijn. Oorspronkelijk voordat de mechanisatie zijn beslag kreeg in de landbouw, werd het ras gebruikt als trekpaard en werkpaard. Het beschikte over zeer veel kracht en was daardoor in staat om zeer zwaar werk te verrichten. En dit werd nog gemakkelijker door het rustige en meegaande karakter van het Nederlandse Trekpaard. Tegenwoordig wordt het ras vooral door liefhebbers gebouden.

Afmetingen:
Stokmaat: max. 1,60 meter
Gewicht: 750 - 1000 kg

Uiterlijk en kleur:
Het Nederlands Trekpaard is een zeer sterk paardenras. Dit komt tot uitdrukking in een zwaar gespierd lichaam. De benen die bekleed zijn met grote sokken zijn vrij kort en gespierd. De voorkomende kleuren zijn grijs, zwart en vos.

Bijzonderheden en geschiedenis:
Zeer waarschijnlijk is het Nederlands Trekpaard, net al het Belgisch trekpaar geleidelijk aan ontstaan uit inlandse paardenrassen die in de Middeleeuwen voorkwamen. Vanaf de 17e eeuw is er waarschijnlijk sprake van een Nederlands Trekpaard dat veel gelijknis vertoont met het huidige ras. Begin vorige eeuw en dan met name tussen de twee Wereldoorlogen kende het ras zijn grootste bloei. Dit kwam omdat het ras op zeer grote schaal werd ingezet in de landbouw vanwegen de zeer aantrekkelijke raskenmerken. Na de oorlog verloor het ras zijn importantie als werkpaard door de toegenomen mechanisatie. Tegenwoordig wordt het paard vooral door liefhebbers gefokt en gehouden. Er bestaat een stamboek waarin zowel het Nederlandse trekpaard als het Belgische worden opgenomen omdat ze veel overeenkomsten vertonen. Het stamboek wordt gevoerd door Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard & De Haflinger.

Meer trek- en werkpaarden:
- Belgisch trekpaard
- Jutlander (Deens trekpaard)
- Ardenner
- Fries Paard
- Shire

Websites:
Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard & De Haflinger

Foto's en Teksten:
Theo Jordaan© Zoekenvindalles.nl

Bronnen:
- Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard & De Haflinger
- Rene Zanderink - Van Stal Gehaald - (Baarn, 2001)

Zoek en Vind Alles Disclaimer