Contact


Koeien en RunderenLakenvelderSoort:
Runderras (koe)

Herkomst:
Er wordt gezegd dat de Lakenvelder uit Nederland afkomstig zou zijn. Maar dit is niet onomstotelijk vastgesteld. Wel is zeker dat het ras al in de 17e eeuw in Nederland voorkwam.

Toepassing:
Van oorsprong werden Lakenvelders vermoedelijk ingezet als werkdieren en vleeskooien. Tegenwoordig worden de koeien vooral door liefhebbers gehouden en meestal niet met commerciele doeleinden.

Uiterlijk:
De witte band tussen de voor- en achterpoten over het lijf van de koe is het meest opvallende en herkenbare kenmerk. De rest van het rund is zwart of roodbruin gekleurd. Om als Lakenvelder erkend te worden door de rasvereniging Lakenvelder Runderen moet nog een aan aantal andere, minder duidelijke kenmerken worden voldaan.

Maten en gewicht:
- kruishoogte tussen 125 en 135 cm.

Bijzonderheden:
De Lakenvelder is al een oud ras waarvan de bekende geschiedenis in ieder geval teruggaat tot de 12e eeuw. Alhoewel er soms beweerd wordt dat de Lakenvelder een Nederlands runderras is, staat dit niet onomstotelijk vast. In de eerste helft van de vorige eeuw stierf het ras in Nederland bijna uit door tuberculose. Met veel moeite is in die periode toch het ras in stand gebleven. Rond 1950 dreigde het koeienras opnieuw uit te sterven omdat er geen sprake meer was van een stamboek. In 1976 werd de Stichting Zeldzame Huisdierrassen opgericht. Deze sorgde ervoor dat er weer aandacht kwam voor de Lakenvelder. In 1997 werd de Vereniging Lakenvelder Runderen opgericht. De vereniging heeft de Europese erkenning om stamboekregistratie te voeren. Mede hierdoor zijn er inmiddels in nederland weer ruim 1000 Lakenvelders op de weide en in de stallen te vinden.

Website:
Vereniging Lakenvelder Runderen

Meer interessante informatie:
- Galloway Rund
- Schotse Hooglander
- Lakenvelder Kip

Foto's en Teksten:
Theo Jordaan©, september 2007.

Zoek en Vind Alles Disclaimer