Contact


KippenLakenvelder KipSoort:
Kippenras (hoender en krielkip)

Herkomst:
Land: Duitsland
Streek: Westfalen

Er wordt ook beweerd dat het ras in Nederland ontwikkeld zou zijn. In dit geval zou dat in het Utrechtse dorpje Lakervelt moeten zij gebeurd. Echter over het algemeen wordt aangenomen dat de kip in de 18e eeuw in Westfalen in Duitsland moet zijn gefokt.

Toepassing:
De Lakenvelder wordt gebruikt als legkip en sierkip. En komt voor als hoender en krielkip.

Uiterlijk:
Het meest kenmerkende aan de Lakenvelder is de witte baan midden over het lijf van de kip en de kenmerkende zwarte staartveren en zwarte kop met rode kam. De soort heeft hierdoor overeenkomsten met de Lakenvelder koe. De Lakenvelder heeft een enkele kam en blauwe poten. De kippen leggen jaarlijks zo'n 150 tot 180 eieren.

Afmetingen en gewicht:
Haan:
- gewicht: ca. 2000 gram

Hen:
- gewicht: ca. 1600 gram

Eieren:
Aantal: 150 tot 180 per jaar
Kleur: wit
Gewicht: ca. 50 gram

Bijzonderheden:
De herkomst van dit klassieke kippenras wordt betwist. Over het algemeen wordt aangenomen dat het ras voor het eerst werd gefokt in Westfalen in Duitsland ergens aan het einde van 17e eeuw. Dit wordt ook internationaal als het meest waarschijnlijke gezien. Ook wordt beweerd dat de kippensoort voor het eerst in Nederland werd gefokt in het Utrechtse Lakenvelt. Dit lijkt echter minder waarschijnlijk. De Lakenvelder is een veel afgebeelde kippensoort op 19e eeuwse Nederlandse en Duitse schoolplaten die het landleven en de boerderij weergeven.

Meer interessante informatie:
- Lakenvelder Koe

Websites:
De Lakenveldersite

Teksten:
Theo Jordaan©, augustus 2007.

Lakenvelder | Kippensoorten | KippenrassenZoe en Vind Alles Disclaimer