Contact


KnopstoelWat is een knopstoel?

Het antwoord op deze vraag ligt eigenlijk al in de naam van deze stoel besloten. Het is een vrij rechte stoel met aan de bovenkant van de rugleuning aan de achterkant twee knoppen. Primair waren deze knoppen als versiering bedoeld. Maar ze werden uiteraard ook gebruikt om bijvoorbeeld een jas of tas aan op te hangen. Voorbeelden van de knopstoel zijn al te vinden in de Middeleeuwen. Menige troon was al versierd met knoppen. Alhoewel je deze over het algemeen niet als knopstoel kan benoemen. De knopstoel zoals wij die vooral kennen is een vrij ranke eetkamerstoel met een rechte leuning. Deze leuning bestaat meestal uit een de twee achterpoten die doorlopen tot aan de bovenkant van de leuning met twee knoppen aan het uiteinde. Tussen deze twee poten bevinden zicht een aantal afgeronde rugstijlen, waarvan de bovenste vaak iets groter is. De zitting is vaak gevlochten of gemaakt van een vrij dun plankje die rust op een spijl tussen de twee achterpoten en de twee korte voorpoten. Om de stoel steun te geven bevinden zich onder de zitting tussen alle poten spijlen. Deze bevinden voor de stevigheid ook aan de zijkanten. De knopstoel is ook als schommelstoel gemaakt. Er zijn knopstoelen met en zonder armleuning,

Beperkt zitcomfort van de knopstoel

Omdat de stoel nogal recht van vorm is, is het zitcomfort over het algemeen niet erg groot. Als je er ermee aan een eettafel aanschuift, gaat het nog wel omdat je dan voorover kunt leunen. Maar heb geen beschikking over een tafel dan is het zeker geen stoel om langdurig op te zitten.

Populair in de Jaren 70!

Gedurende de jaren zeventig van de vorige eeuw was de knopstoel behoorlijk populair omdat deze paste in de populaire boerenstijl van die periode. Tegenwoordig kom je de stoel nog vrij veel tegen in restaurants met een inrichting die uit deze periode stamt.

Waar zijn knopstoelen te koop?

Op de websites Marktplaats en Speurders kunt u voor weinig geld knopstoelen vinden. En uiteraard is de kans groot dat u in de kringloopwinkel een mooi setje knopstoelen kunt aanschaffen. Op dit moment worden nieuwe knopstoelen niet of nauwelijks meer gemaakt. Dus dat maakt het moeilijk om ze nieuw aan te schaffen.

Hoe wordt de knopstoel gebruik en wat kan je er nu mee doent?

In het verleden werden knopstoelen, en dan vooral de Oud-hollandse boeren versie, gebruikt als eettafelstoel. En in heel wat restaurants en menig huiskamer zal dit nog wel het geval zijn. Echter aangezien het comfort te wensen overlaat, zal de knopstoel meestal een decoratieve waarde hebben. Zeker als er van een oude stoel een vintage uitvoering is gemaakt met frisse kleuren en een vrolijk uiterlijk, past knopstoel prima in een kinderkamer, slaapkamer of zolder. Wat ook leuk kan zijn is om de stoel een meer verweerd uiterlijk te geven, bijvoorbeeld door gedeelte van de stijlen in decayed goud uit te voeren.

Gerelateerde Informatie:
- Geschiedenis van de Stoel
- Stoelen Overzicht
- Meubels Overzicht

Knopstoel | Gebruik | Herkomst | Informatie | Toepassing


_________________________________________________________________________________