Contact


Koeien en RunderenGalloway RundSoort:
Runderras Rundveeras (koe)

Herkomst:
Land: Schotland

Toepassing:
Net als de Schotse Hooglander wordt de Galloway in Nederland ingezet in natuurgebieden. Aangezien het rund een wat minder opvallend uiterlijk heeft dan de Hooglander is de soort wat minder bekend. De koeien lijken wel op elkaar. Alleen is de Galloway hoornloos zodat deze makkelijker te hanteren was voor veedrijvers op weg naar de veemarkt. Door het ontbreken van horens was de kans op verwondingen veel kleiner is. Van oorsprong werd de Galloway gehouden voor vlees.

Uiterlijk:
De Galloway is een kortbenig wat gedrongen rund die meestal zwart van kleur is maar ook wel in grijzige en lichtbruine tinten voorkomt. Het rundveeras is ruig behaard zodat het goed de lage temperaturen en slecht weer kan doorstaan.

Maten en gewicht:


Bijzonderheden:
De Galloway is gefokt op het weerstaan van de lage temperaturen en het ruige klimaat van Schotland. Hierdoor heeft het overeenkomsten met de Schotse Hooglander. Het belangrijkste verschil is echter het ontbreken van horens. Hierdoor was dit rundveeras veel gemakkelijker te hanteren voor de koeiendrijvers die in vroeger jaren de dieren naar de veemarkten brachten. De horens van de Schotse Hooglanders zorgden nogal eens voor verwondingen. Ook de Galloway wordt trouwens in Nederland ingezet voor het beheer van natuurgebieden. Hier kunnen ze goed overleven, ook in de winter. Dit komt doordat ze in staat zijn om in de zomer een vetreserve op te bouwen waar ze in de winter gebruik van maken.

Meer runderrassen in natuurgebieden:
- Schotse Hooglander
- Deens Bosras
- Heck-Rund

Foto's en teksten:
Theo Jordaan©, augustus 2007.

Bronnen:
- Gids Rundvee Rassen van de Wereld (Bussum, 2000)

Zoek en Vind Alles Disclaimer