Contact


Dwerggeit

Huisdieren | Boerderijdieren | Geiten

DwerggeitSoort:
Geit

Herkomst:
Oorspronkelijk: West-Afrika en Midden-Afrika

Toepassing:
In Nederland wordt de dwerggeit eigenlijk alleen gehouden als hobbydier en vaak ook in kinderboerderijen. Hierin is het wel veruit de meest voorkomende geitensoort in Nederland. Ze zijn relatief gemakkelijk te houden.

Uiterlijk:
De dwerggeit is, zoals de naam al zegt een kleine geitensoort van 50-60 cm. groot. De rug moet mooi recht zijn en de buiklijn loopt naar achteren toe iets af. Dit heet wigvormig. De horens zijn vrij kleine en iets naar achteren toe gebogen. De dwerggeit komt in verschillende kleurschakeringen voor. Sommige fokkers leggen zich toe op het fokken van exemplaren in een bepaalde kleurcombinatie.

Maten en gewicht:
De bok:
- 50 - 60 cm. groot

De geit:
- circa 50 cm groot

Bijzonderheden:
De oorsprong van de dwerggeit is te vinden in West- en Midden Afrika waar de geit een belangrijke bron van voeding is. In Nederland is de dwerggeit eigenlijk alleen te vinden als hobbydier en bewoner van vele kinderboerderijen. Dwerggeiten zijn levendige en actieve dieren. Echter ondanks hun beperkte omvang hebben ze wel voldoende speel- en leefruimte nodig om een diervriendelijk en aangenaam leven te hebben.

Meer geitenrassen:
- Afrikaanse boergeit
- Nederlandse Landgeit
- Wallische Geit

Tekst en foto's:
Theo Jordaan©, augustus 2007.


Dwerggeit | Geitensoort | HuisdierenZoek en Vind Alles Disclaimer