Contact


BuffetkastWat is een buffetkast?

Een buffetkast is een over het algemeen vrij grote kast die als wandmeubel geplaatst wordt. De functie van de kast is het opbergen en het tonen van servies, zilverwerk, bestek, glaswerk en tafellinnen. Van oudsher werd dit soort kasten gebruikt om de welvaart van een gezin tentoon te spreiden. Des te waardevoller de inhoud van de buffetkast, des te rijker en des te hoger de status.

Wat is de functie van een buffetkast?

Een buffetkast bestaat uit drie delen waarvan twee kastdelen. Het onderste gedeelte is een kast die bestaat uit een met niet doorzichtige deurtjes afgesloten gedeelte waarachter planken schuil gaan. In dit gedeelte werden de zaken opgeborgen die niet zichtbaar mochten zijn. Het bovenste gedeelte bestaat uit een soort van vitrine gedeelte, die ondieper is dan het onderste deel van de buffetkast. In dit gedeelte bevinden zich planken die afgesloten zijn met deurtjes waarin zich doorzichtig glas bevindt. In dit gedeelte van de kast werd de rijkdom getoond. Zilverwerk, waardevol serviesgoed en bijzonder glaswerk moest goed zichtbaar zijn voor het bezoek. Tussen de twee op elkaar geplaatste kasten bevindt zich een open gedeelte. Hierop kan tijdens de maaltijd. borrel of ontvangst van gasten eten en/of drank worden geplaatst. In de meeste gevallen werd deze plek alleen gebruikt door het bedienend personeel. Zij serveerden de gerechten en dranken hier vandaan uit aan de gasten en bewoners. In Vlaanderen wordt een buffetkast ook wel troonkast genoemd. Dit verwijst naar het vitrinegedeelte dan 'troont' op het onderste gedeelte van de kast. En in het woord 'troon' zit natuurlijk ook nog wel een soort van verwijzing naar rijkdom. Een kast die erg lijkt op een buffetkast is de pronkkastDit is eigenlijk een moderne uitvoering van de buffetkast. Vaak zonder vitrinegedeelte en strakker en moderner van ontwerp. Uiteraard kunt u een buffetkast ook gebruiken om andere zaken dan tafelgerei in op te bergen. Een leuk idee is bijvoorbeeld om er een kast van te maken voor de babykamer of kinderkamer. Maar ook in de slaapkamer kan een buffetkast, die als opbergruimte voor kleding en linnengoed dient, heel decoratief zijn.

Waar kunt u een buffetkast kopen?

Buffetkasten zijn nieuw in veel soorten, maten en kwaliteiten verkrijgbaar. De meest grote woonwinkels hebben wel een of meerdere kasten in het assortiment. Ook zijn er moderne design buffetkasten te koop. Deze zijn wel minder algemeen verkrijgbaar. En natuurlijk kunt u op zoek gaan naar een oude of zelfs antieke buffetkast. Ook een leuk idee is om een oude apothekerskast als buffetkast in te richten.

Gerelateerde Informatie:
- Apothekerskast
- Penantkastje
- Kasten en Opbergruimte

Buffetkast | Gebruik | Informatie | Toepassing


_________________________________________________________________________________