Contact


Bonheur du Jour

Wat is een Bonheur du Jour?

De letterlijke vertaling uit het Frans, want daar komt het Bonheur du Jour vandaan, is geluk van de dag. Oorspronkelijk is het een Frans kastje en schrijftafeltjeuit het midden van de 19e eeuw (1850-1870). Het is dus een klein, vooral decoratief meubelstuk dat tegen de wand werd geplaatst, vaak in de salon of woonkamer, maar ook wel in de slaapkamer.

Hoe ziet een Bonheur du Jour eruit?

De abeeldingen aan de rechterzijde geven het meest duidelijke beeld. Maar een Bonheur du Jour, ook wel kort Bonheur of Bonheurkastje genoemd, bestaat eigenlijk uit twee delen. Het onderste deel is een schrijftafeltje, meestal op vier sierlijke poten, dat tegen de muur kan worden geplaatst. Onder het tafelblad bevindt zich meestal een lade die afgesloten kan worden. Boven op dit tafeltje is op het achterste gedeelte een kastje geplaatst. Over het algemeen beslaat dit kastgedeelte de breedte van het schrijfblad. Het heeft aan beide zijden een met deurtjes afgesloten kastjes en in het midden een open gedeelte met onder een plankje een kleine lade met slot. Variaties zijn mogelijk. Maar meestal zijn de Bonheurs op deze wijze uitgevoerd. Een secretaire en een Bonheur du Jour hebben vergelijkbare functie en lijken ook wel op elkaar. Echter een secretaire is meestal een wat groter en zwaarder meubelstuk.

Waarvoor werd een Bonheur gebruikt?

Het was bedoeld om op te schrijven en schrijfbenodigdheden, dagboek en brieven in op te bergen. Bijna alle opberggedeeltes waren met een sleutel op slot te doen. Een Bonheur werd meestal maar door een persoon gebruikt. Vaak was dit een vrouw die hierin haar privé brieven, dagboeken en andere persoonlijke bezittingen bewaarde. Maar van het begin af aan had een Bonheurkastje vooral een decoratieve functie.

Waar kunt u een Bonheurkastje kopen?

Het meest bijzonder zijn natuurlijk de oud of zelfs antieke Bonheurs du Jour. Echter voor een goed antiek exemplaar moet vaak een aanzienlijk bedrag betaald worden. Het is mogelijk om in een brocante- of kringloopwinkel een tweede hands exemplaar op te kop te tikken. Vaak zijn deze dan niet echt antiek of moeten een behoorlijke opknapbeurt ondergaan. Daarnaast hebben sommige woonwinkels of merken nieuwe Bonheurs in het assortiment of een secretaire die sterke gelijkenis toont met een Bonheur du Jour.Gerelateerde Informatie:
- Buffetkast
- Penantkastje
- Kasten en Opbergmeubels Overzicht

Bonheur du Jour | Bonheurkastje | Gebruik | Herkomst | Informatie | Toepassing


_________________________________________________________________________________