Contact


Schapen


Black Welsh Mountain SchaapSoort:
Schapenras

Herkomst:
Land: Groot-Brittannië
Streek: Wales

Toepassing:
Het Black Welsh Mountain schaap wordt gehouden voor de wolproductie en vleesproductie. Daarnaast wordt het als hobbydier, op de kinderboerderij en in natuurgebieden gehouden.

Afmetingen en gewicht:
Ram: ca. 70 kg.
Ooi: ca. 60 kg.

Uiterlijk:
Het Black Welsh Mountain schaap is het enige geheel zwarte schapenras dat uit Groot-Brittannië afkomstig is. Het is een niet al te groot ras dat is bestand tegen het rauwe klimaat van de bergen in Wales en het heeft een hoge weerstand tegen allerlei ziektes en kent geen rotkreupel. De ram heeft twee mooi gevormde en gekrulde horens en is iets steviger gebouwd dan de ranke ooien.

Bijzonderheden:
Als er een soort is dat met recht 'zwart schaap' genoemd mag worden is het wel het Black Welsh Mountain schaap. Zelfs de tong, de binnenkant van de wangen en de horens van de ram zijn zwart. Dit schapenras was al bekend in de Middeleeuwen en heeft zich door zijn sterke gestel en weerstand tegen ziekten door de eeuwen heen prima gehandhaafd. De soort wordt gebruikt voor de wolproductie en vleesproductie. De zwarte wol kan zelfs ongeverfd goed verwerkt worden. Het vlees dat een fijnen structuur heeft, wordt al een delicatesse gebruikt. Het Black Welsh Mountain schaap wordt in Nederland vooral gebruikt als hobbydier en op de kinderboerderij.

Andere schapensoorten:
- Drents Heideschaap
- Flevolander schaap
- Friese melkschaap
- Schoonebeker heideschaap
- Swifter schaap
- Texelaar schaap
- Veluws heideschaap
- Zwartbles schaap

Websites:
Fokkerij Vonken

Foto's en teksten:
Theo Jordaan©, september 2007

Zoek en Vind Alles Disclaimer