Contact


Apen



Berberaap



Wetenschappelijke naam:
Macaca sylvanus (Macacus sylvanus)

Andere namen:
Margot

Soort:
Makaak

Familie:
Cercopithecidae

Leefgebied:
Europa: Rots van Gibraltar
Afrika: Marokko en Algerije in het Atlasgebergte

Uiterlijk:
De berberaap heeft een bruingrijze vrij dikke vacht, waardoor hij vrij goed tegen relatief lage temperaturen kan. Het gezicht is onbehaard en lichtroze van kleur. Bijzonder is dat de berberaap geen staart heeft. Dit is tengenstelling tot de andere makaken. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en kunnen tot zo'n 75 cm lang worden. De vrouwtjes worden over het algemeen niet langer dan 65 cm. Speciaal zijn de wangzakken van de berberaap. Hierin kan hij voedsel opslaan.

Afmetingen en gewicht:
Mannetje:
- Lengte: 65 - 75 cm, schouderhoogte max 50 cm.
- Gewicht: 7 - 10 kg.

Vrouwtje:
- Lengte: 55 - 65 cm, schouderhoogte max 45 cm.
- gewicht: 4 - 7 kg.

Leeftijd:
De berberaap kan maximaal zo'n 25 jaar oud worden. Gemiddeld worden ze 20 jaar oud.

Voedsel:
Als omnivoor (alleseter) verobert de berberaap vruchten, noten, bladeren, spinnen, schorpioenen en insecten.

Voortplanting:
De draagtijd van de berberaap is ongeveer zes maanden. Meestal wordt er een jong geboren. Alleen de meest dominante mannetjes mogen paren.

Bijzonderheden:
De berberaap is de enige aap die voorkomt is Europa. Ze leven op de rots van Gibraltar en zijn hier een belangrijke toeristische trekpleister. Het betreft een stuk of dertig dieren die hier min of meer kunstmatig in leven gehouden worden. Daarnaast komen ze in het wild voor voor in het Atlasgeberte in Marokko en Algerije. Normaal gesproken leven berberapen in groepen van 10 tot maximaal zo'n 100 dieren. In de groep heerst een duidelijke rangorde. De vrouwen zijn de baas. Maar er is een dominant mannetje verantwoordelijk voor het bewaken van de groep. Alleen mannetjes die de hoogte posities innemen in de rangorde wordt het toegestaan te paren met vruchtbare vrouwtjes. ongeveer 3 en een half jaar na de geboorte moeten de zonen de groep waarin ze geboren zijn verlaten. De dochters blijven hun verdere wel in de groep waar ze geboren zijn. Berbberapen communiceren veel met elkaar door middel van kreten. Daarnaast is vlooien zeer belangrijk om de band in de groep sterk te houden.

Meer apen en apensoorten:
- Mandril

Foto's en Teksten:
Theo Jordaan©, augustus 2007.





Zoek en Vind Alles Disclaimer