Wat zijn industriële meubels? Voorbeelden en uitleg

Wat zijn industriële meubels? Voorbeelden en uitleg. Informatie over meubels in de industriële woonstijl, beter bekend als Industrial Design.

Wat zijn industriële meubels?

Van oorsprong staat het begrip industrieel voor producten die in serieproductie, normaal gesproken in grote aantallen, in een fabriek gefabriceerd worden. Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen om meubels. In principe kan het zo’n beetje op alle denkbare producten slaan.

Industrial Design meubels

In de afgelopen decennia heeft het begrip industrieel, meestal aangeduid als industrial design (= industrieel ontwerp) ookeen andere betekenis gekregen. Voor bij meubels en interieur architectuur staat het nu vorm een manier van ontwerpen. Bij deze stijl is het van belang dat er gekozen is voor een praktische aanpak. Materiaal, duurzaamheid en functionaliteit staan hierbij centraal. Inspiratie ligt van oosprong in de bedrijfsomgeving waarbij alle meubels praktisch, sterk en gebruiksvriendelijk gemaakt zijn. Het uiterlijk was dan van ondergeschikt belang.

Moderne ontwerpers hebben zich laten inspireren door de manier waarop bedrijfsmeubels toegepast zijn en hebben deze aanpak ook in de woonomgeving gebracht. De sobere wijze waarop een industriële meubels zijn ontworpen is daardoor geliefd geworden bij veel consumenten. Mooie voorbeelden hiervan is de industriele vitrinekast van Robuuste Tafels. Hieraan kun je goed zien wat dat oorspong ligt in een bedrijfsmatige omgeving, een apotheek of winkel maar door kleine aanpassingen een uitsters stijlvol en praktisch meubel is dat een centrale plaats in de woonkamer of keuken krijgt. Soms komen de meubels zelfs letterlijk uit de industriële omgeving. Kenmerk hierbij is dat je mag zien dat de meubels al een leven achter zich hebben en gebruikt zijn.

Wat zijn industriële meubels? Voorbeelden en uitleg

Welke beroemde industriële meubels zijn er?

Inmiddels is er een aantal meubels uit de Industrial Design die een iconische status hebben gekregen. Misschien wel het beroemdste voorbeeld is de rood-blauwe stoel van de Nederlandse ontwerper Gerrit Rietveld. Het ontwerp van deze Rietveld-stoel (1918-1923) stamt al uit het begin van de 20e eeuw en is dus al zo’n honderd jaar geleden bedacht. Toch is het voor velen van ons misschien nog steeds te modern.

Bijpassende Informatie